Osteopathie R. Parrein

Menu Sluiten

Osteopathie R. Parrein

Korte Kouter 2
8970 Poperinge

Tel 057 30 10 20
enkel op afspraak

info@osteopaatpoperinge.be

Rug- en nekklachten

Lage rugpijn, nek- en schouderklachten, lumbago, discus hernia, scoliose, artrose, ischialgie, staartbeenpijn

Nek- en schouderklachten
Spanningen, stijfheid en pijn zijn veelvoorkomende klachten in de nek- en schouderzone. Vaak is dat een gevolg van aanhoudende stress, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; een slechte houding, te weinig beweging, een ongeval (whiplash), ouderdomsaandoening zoals artrose, stoornissen in het kaakgewricht en/of schedelspanningen, overbelasting van organen (worden via het parasympatisch zenuwstels bezenuwd door de nek). Bij iedereen kan de oorzaak voor nek- en schouderklachten anders zijn. Zeker bij chronische nekklachten is het aangewezen de oorzaak te laten onderzoeken. De osteopaat beperkt zich dat niet tot de hals- en schouderzone, maar onderzoekt de hele lichaamshouding en scant alle structuren die anatomisch een link hebben met de nek op beweeglijkheid.

Lumbago
Lumbago wordt ook wel eens lendenverschot of spit genoemd. In veel gevallen worden ontstekingsremmers en spierontspanners aangeraden al dan niet gepaard met een doorverwijzing voor osteopathie. Bij een lumbago is er vaak sprake van een functioneel bewegingsprobleem van de lage rug. Indien deze klacht herhaaldelijk optreedt verhoogt de kans op een structureel probleem (bulging, discus hernia, artrose). Het is dus ten sterkste aangeraden dit te laten behandelen.

Discus hernia
Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan druk geven op een zenuw of het ruggemerg waardoor pijnklachten ontstaan. De pijn bevindt zich t.h.v. de wervelzuil en kan gepaard gaan met uitstralende pijn/tintelingen in arm of been . Soms treden eveneens uitvalsverschijnselen (verlammingen en/of gevoelsverlies) op. Afhankelijk van de ernst hoeft een hernia niet noodzakelijk geopereerd te worden. Enige voorzichtigheid van de osteopaat is wel aan de orde. Zo zullen geen manipulatietechnieken toegepast worden op het niveau van de hernia. De osteopaat controleert en behandelt de gewrichten die een mechanische relatie hebben met de herniazone. Zodat de hernia sneller kan herstellen. De hernia als structureel probleem blijft aanwezig, doch komt het er op aan deze ‘stil’ te houden. Ter preventie hebben patienten baat bij enkele onderhoudsessies per jaar. Ook na een operatie kan osteopathie bijdragen tot een optimaal en langdurig herstel.

Scoliose
Een scoliose is een zijdelingse kromming van de wervelzuil waardoor één of meerdere bochten ontstaan. Scoliose kan op alle leeftijden ontstaan en is steeds een indicatie voor Osteopathie. Hoe eerder de osteopaat u kan zien, hoe beter. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht verdere verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen. Klachten door de scoliose verbeteren en evt. oefentherapie boekt betere resultaten. Indien nodig wordt u doorverwezen naar arts of podotherapeut. De osteopaat helpt het lichaam beter te compenseren op de kromming, waardoor klachten vaak afnemen. Ook hier werkt de osteopaat van onder naar boven; zo worden de voeten, kniën, heupen, bekken, volledige wervelzuil en schedelbasis met alle annexen gescand en behandeld.

Artrose
Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit is een normaal fysiologisch proces. De slijtage is een structureel probleem en kan een osteopaat niet ongedaan maken. De drie klassieke benaderingen zijn, naargelang het stadium van de artrose:
 
→ pijnbestrijding via niet-steroïde ontstekingsremmende medicatie en kinesitherapie
→ gewrichtsbescherming via ergotherapie en uithoudings- en bewegingsadvies
→ chirurgische correctie
 
De osteopaat controleert alle gewrichten die – rechtstreeks of onrechtstreeks – een mechanische relatie hebben met de artrosezone. De betrokken zone wordt behandeld via een specifieke zachte weefselbenadering, manipulaties zijn hier niet aan de orde. Een gewricht met artrose kan worden verstoord op het niveau van het ruggenmerg, dat deel uitmaakt van het centrale zenuwstelsel. Via manuele technieken maakt hij deze zone vrij van neurologische overstimulatie. Als de doorbloeding van een gewricht verstoord is, kan het kraakbeen minder tot geen voedingsstoffen meer opnemen en toxines afvoeren. De osteopaat optimaliseert de doorstroming van en naar het gewricht. Ter preventie hebben patiënten baat bij enkele onderhoudsessies per jaar zodat de slijtage minder progressief verloopt.


Ischialgie
Ischialgie dankt zijn naam aan de Nervus ischiadicus. Deze ontspringt in de lage rug en loopt via ons zitvlak tot in de voet. Pijnen wijzen er op dat de zenuw geïrriteerd is (geprikkeld) is. De irritatie kan plaats vinden t.h.v. de zenuwwortel (hernia), t.h.v. de uittredeplaats door de wervelkolom, t.h.v. de bilspieren of in het been. Als osteopaat onderzoeken we waar de entrapment (inklemming) mogelijks plaats vindt en halen wij de mechanische druk weg van de zenuw waardoor de stekende, branderige, tintelende klachten verbeteren. Indien nodig verwijst de osteopaat u door naar uw huisarts.