Osteopathie R. Parrein

Menu Sluiten

Osteopathie R. Parrein

Korte Kouter 2
8970 Poperinge

Tel 057 30 10 20
enkel op afspraak

info@osteopaatpoperinge.be

Osteopathie bij volwassenen


Hieronder vindt u een lijst van mogelijke indicaties. Om tot een goed resultaat te komen is het soms nodig om samen te werken met andere disciplines. Een goede osteopaat weet wat hij kan, maar ook wat hij niet kan. Indien nodig zal de patiënt doorverwezen worden naar de huisarts of een andere discipline.


Klachten m.b.t. de wervelkolom

→ lage rugpijn, nek- en schouderklachten, lumbago, discus hernia, scoliose, artrose, ischialgie, staartbeenpijn


Klachten m.b.t. de rest van het bewegingsapparaat

→ Gewrichtspijnen (schouderregio, elleboog, pols, handen, heupen, kniën, voeten, klachten vooraan of achteraan op de borstkas, ribben, Tietze syndroom), uitstralingspijnen in armen of benen, trapeziussyndroom, frozen shoulder, verstuikingen, peesaanhechtingsproblemen (vb. tenniselleboog, achillespees, golferselleboog,...),bekkeninstabiliteit, ziekte van Bechterew, houdingsproblemen, slapende voeten/handen, zware benen, vermoeidheid, spierkrampen, hielspoor, postoperatieve klachten, posttraumatische klachten na ongeval, hersenschudding, whiplash, fibromyalgie, spasmofilie, sporters


Osteopathie bij sporters

De behandeling en begeleiding van sportblessures door een osteopaat stijgt in populariteit. Door de specifieke, gelokaliseerde benadering en de gedetailleerde kennis van het menselijk lichaam wordt er meer en meer beroep gedaan op een osteopaat door (top)sporters. Vroeger werden sportblessures enkel gezien als een lokale overbelasting. De behandeling toen, was vooral gericht op een symptomatische behandeling van het pijnlijke lichaamsdeel. Tegenwoordig kijken we verder. Osteopaten nemen namelijk zowel de ontstaansfactoren, als de factoren die bijdragen aan de instandhouding van klachten, mee in hun onderzoek en behandeling. De combinatie osteopathie –kinesitherapie heeft een duidelijke meerwaarde in de preventie naar, en behandeling, van letsels in vergelijking met louter kinesitherapie.

 
→ Lage rugklachten (al dan niet met ischiaspijn)
→ Spier- en ligamentaire blessures
→ Schouderklachten
→ Golferselleboog - tenniselleboog
→ Polsblessures
→ Nekklachten
→ Liesproblemen
→ Hamstringblessures
→ Knieklachten: jumpers knee, luxatie patella
→ Enkelverstuiking - achillespeesontstekingOsteopathie bij zwangerschap

Mogelijk behandelbare klachten, lage rugklachten , bekkeninstabiliteit, uitstraling in de benen (zwangerschapischias), zware benen , pijn tussen de schouderbladen , nekklachten , hoofdpijn, reflux, aanhoudende misselijkheid , obstipatie en verteringsklachten ,incontinentieklachten ,beklemmend gevoel en problemen met ademhalen ,problemen bij het geven van borstvoeding.

 
Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee ondermeer op hormonaal, fysisch en psychisch vlak. Deze veranderingen en de aanwezigheid van het nieuw leven vragen een specifieke aanpak bij klachten tijdens en ook na de zwangerschap.
 
Voor u zwanger bent kan u al bij een osteopaat terecht. Reeds aanwezige klachten kunnen verholpen worden en de rest van het lichaam wordt voorbereid om de zwangerschap in alle rust te beginnen en om optimaal ervan te kunnen genieten. Wanneer het moeilijk is om zwanger te worden kan u in bepaalde gevallen ook bij een osteopaat terecht. Dit alleen wanneer structurele of medische redenen uitgesloten zijn als oorzaak van het probleem. Disfuncties in relatie met de bezenuwing naar de baarmoeder en het kleine bekken toe, verminderde doorbloeding, verlies van mobiliteit in de weke delen in de regio van de baarmoeder,… kunnen verholpen worden waardoor de vitaliteit en doorbloeding van het systeem toeneemt en de kansen op bevruchting en innesteling van het vruchtje kunnen stijgen.

Zwanger zijn is zeker geen contra-indicatie voor een behandeling bij een osteopaat. Uit voorzorg wordt algemeen uiterst voorzichtig gewerkt bij de behandeling van een zwangere vrouw. Er zijn echter veel vrouwen met pijnlijke en hinderlijke klachten gedurende de zwangerschap die door een behandeling bij een osteopaat beduidend meer comfort kunnen verkrijgen. Dit geeft duidelijk minder klachten en daardoor een positievere beleving van de zwangerschap waardoor het toeleven naar de bevalling makkelijker verloopt.

Als de baby een moeilijke voorkeursligging (stuitligging bijvoorbeeld) heeft zonder een medisch structurele reden kan een behandeling bij een osteopaat zinvol zijn om ruimte te creëren in deze regio. Dit resulteert soms in een spontane draaiing. Er wordt uitgegaan van het feit dat de baby deze houding kiest om een bepaalde reden. Bij het wegnemen van beperkingen en functieverstoringen in het lichaam van de moeder kiest de baby soms spontaan een andere houding die beter is naar de bevalling toe. Een osteopaat zal echter ‘nooit’ zelf een manuele draaiïng proberen uit te voeren. Dit is exclusief het terrein van de arts in het ziekenhuis. De osteopaat creëert enkel de voorwaarden die een spontane draaiïng in de hand werken.
 

Na de bevalling kunnen nog een aantal klachten opduiken tijdens het herstel van het lichaam en eventueel bij het geven van borstvoeding. Een check-up 6 weken na een bevalling is aangewezen. De verhoogde elasticiteit van het bindweefsel o.i.v. de hormonen houdt nog even aan, het is dus uitermate belangrijk vrouwen te zien na bekkeninstabiliteit!


Klachten m.b.t. het hoofd

→ Hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn,clusterhoofdpijn… ), Vertigo (duizeligheid), Tinitus (oorsuizen), Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn), problemen van het kaakgewricht (kraken in kaakgewricht, knarsenstanden, beperkt mond openen en sluiten)


Klachten m.b.t. de spijsvertering

→ Kauwproblemen, slikproblemen, maagpijn, reflux (GOR : gastro-oesofagale reflux), opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, darmproblemen, spastisch colon of prikkelbare darm, voedingsintoleranties, -allergieën, chronische obstipatie of diarree, buikklachten door littekenvorming.


Klachten m.b.t. . het uro-genitaal/hormonaal systeem

→ Urine-incontinentie (stress-, urge-, overloopincontinentie), recidiverende infecties (blaasontstekingen, schimmelinfecties,...), menstruatieklachten (P.M.S.,...), menopauze klachten, pijn bij betrekkingen


Immuniteitsproblemen

→ Algemeen verzwakte weerstand, chronische infecties (sinusitis, keelontsteking,...), chronische luchtwegenproblematiek (bv. asthma), eczeem, allergieën


Mentale/psychische en emotionele klachten en klachten van algemeen welbevinden

→ Concentratieproblemen, slapeloosheid, CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), stressklachten, zich niet goed in zijn vel voelen, hyperventilatie, angsten


Nek- en schouderklachten

Spanningen, stijfheid en pijn zijn veelvoorkomende klachten in de nek- en schouderzone. Vaak is dat een gevolg van aanhoudende stress, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; een slechte houding, te weinig beweging, een ongeval (whiplash), ouderdomsaandoening zoals artrose, stoornissen in het kaakgewricht en/of schedelspanningen, overbelasting van organen (worden via het parasympatisch zenuwstels bezenuwd door de nek). Bij iedereen kan de oorzaak voor nek- en schouderklachten anders zijn. Zeker bij chronische nekklachten is het aangewezen de oorzaak te laten onderzoeken. De osteopaat beperkt zich dat niet tot de hals- en schouderzone, maar onderzoekt de hele lichaamshouding en scant alle structuren die anatomisch een link hebben met de nek op beweeglijkheid.


Lumbago

Lumbago wordt ook wel eens lendenverschot of spit genoemd. In veel gevallen worden ontstekingsremmers en spierontspanners aangeraden al dan niet gepaard met een doorverwijzing voor osteopathie. Bij een lumbago is er vaak sprake van een functioneel bewegingsprobleem van de lage rug. Indien deze klacht herhaaldelijk optreedt verhoogt de kans op een structureel probleem (bulging, discus hernia, artrose). Het is dus ten sterkste aangeraden dit te laten behandelen.


Discus hernia

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan druk geven op een zenuw of het ruggemerg waardoor pijnklachten ontstaan. De pijn bevindt zich t.h.v. de wervelzuil en kan gepaard gaan met uitstralende pijn/tintelingen in arm of been . Soms treden eveneens uitvalsverschijnselen (verlammingen en/of gevoelsverlies) op. Afhankelijk van de ernst hoeft een hernia niet noodzakelijk geopereerd te worden. Enige voorzichtigheid van de osteopaat is wel aan de orde. Zo zullen geen manipulatietechnieken toegepast worden op het niveau van de hernia. De osteopaat controleert en behandelt de gewrichten die een mechanische relatie hebben met de herniazone. Zodat de hernia sneller kan herstellen. De hernia als structureel probleem blijft aanwezig, doch komt het er op aan deze ‘stil’ te houden. Ter preventie hebben patienten baat bij enkele onderhoudsessies per jaar. Ook na een operatie kan osteopathie bijdragen tot een optimaal en langdurig herstel.


Scoliose

Een scoliose is een zijdelingse kromming van de wervelzuil waardoor één of meerdere bochten ontstaan. Scoliose kan op alle leeftijden ontstaan en is steeds een indicatie voor Osteopathie. Hoe eerder de osteopaat u kan zien, hoe beter. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht verdere verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen. Klachten door de scoliose verbeteren en evt. oefentherapie boekt betere resultaten. Indien nodig wordt u doorverwezen naar arts of podotherapeut. De osteopaat helpt het lichaam beter te compenseren op de kromming, waardoor klachten vaak afnemen. Ook hier werkt de osteopaat van onder naar boven; zo worden de voeten, kniën, heupen, bekken, volledige wervelzuil en schedelbasis met alle annexen gescand en behandeld.


Artrose

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit is een normaal fysiologisch proces. De slijtage is een structureel probleem en kan een osteopaat niet ongedaan maken. De drie klassieke benaderingen zijn, naargelang het stadium van de artrose:

 
→ pijnbestrijding via niet-steroïde ontstekingsremmende medicatie en kinesitherapie
→ gewrichtsbescherming via ergotherapie en uithoudings- en bewegingsadvies
→ chirurgische correctie

 

De osteopaat controleert alle gewrichten die – rechtstreeks of onrechtstreeks – een mechanische relatie hebben met de artrosezone. De betrokken zone wordt behandeld via een specifieke zachte weefselbenadering, manipulaties zijn hier niet aan de orde. Een gewricht met artrose kan worden verstoord op het niveau van het ruggenmerg, dat deel uitmaakt van het centrale zenuwstelsel. Via manuele technieken maakt hij deze zone vrij van neurologische overstimulatie. Als de doorbloeding van een gewricht verstoord is, kan het kraakbeen minder tot geen voedingsstoffen meer opnemen en toxines afvoeren. De osteopaat optimaliseert de doorstroming van en naar het gewricht. Ter preventie hebben patiënten baat bij enkele onderhoudsessies per jaar zodat de slijtage minder progressief verloopt.


Ischialgie

Ischialgie dankt zijn naam aan de Nervus ischiadicus. Deze ontspringt in de lage rug en loopt via ons zitvlak tot in de voet. Pijnen wijzen er op dat de zenuw geïrriteerd is (geprikkeld) is. De irritatie kan plaats vinden t.h.v. de zenuwwortel (hernia), t.h.v. de uittredeplaats door de wervelkolom, t.h.v. de bilspieren of in het been. Als osteopaat onderzoeken we waar de entrapment (inklemming) mogelijks plaats vindt en halen wij de mechanische druk weg van de zenuw waardoor de stekende, branderige, tintelende klachten verbeteren. Indien nodig verwijst de osteopaat u door naar uw huisarts.


Tennis- en golferselleboog

Over het algemeen wordt aangenomen dat de tenniselleboog en de golferselleboog veroorzaakt worden door een overbelasting van spieren en pezen door het uitvoeren en regelmatig herhalen van eenzelfde beweging. Men spreekt hier dan over RSI of Repetitieve Strain Injury. De overbelasting wordt vaak gezien bij sporters (slechts 5%) maar heeft ook grotendeels een relatie met bepaalde beroepen en huishoudelijke bezigheden. De behandeling bestaat vaak uit cortisone-injecties, ontstekingsremmers , pijnstillers, kinesitherapie en soms een operatie. De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van de elleboog zelf, maar ook deze van de omliggende structuren die een relatie hebben met de elleboogregio. Enkel voorbeelden hiervan zijn de nek, de rug tussen schouderbladen, de pols en de schouder. De behandeling bestaat erin de functie terug te geven aan de structuren die deze verloren hebben. De doorbloeding wordt geoptimaliseerd en het lichaam krijgt de kans om te genezen. Ook na een operatie kun je terecht bij ons.


Zware benen

De hoofdoorzaak van zware benen zijn doorbloedingstoornissen. Vooral spataders (varices) spelen hierin een belangrijke rol. Deze aandoening is meestal het gevolg van een chronische belemmering van de bloestroom in de aders. Deze belemmering wordt veroorzaakt door een toegenomen druk, ontstaan bijvoorbeeld door de zwangerschap of chronische vaatwandvernauwing. Andere factoren zoals weinig lichaamsbeweging of obesitas (zwaarlijvigheid) kunnen ook een enorme invloed uitoefenen op de bloeddoorstroming. Overigens zijn er heel wat mensen die erfelijke aanleg hebben in de ontwikkeling van spataders. Door manipulaties, mobilisaties en rektechnieken, zal de osteopaat een betere doorstroming en voornamelijk een betere afvoer willen verkrijgen. De borstkas wordt in totaliteit geëvalueerd op beweeglijkheid. Het middenrif en de leverregio worden ook nagekeken. Deze structuren zijn uiterst belangrijk voor de veneuze circulatie. Het ganse weke delen pakket - orgaanpakket wordt nagekeken op mobiliteit. Zo kunnen bewegingsverliezen (post-operatief of functioneel) van bepaalde weke delen de doorstroming belemmeren. Ook de wervelzuil speelt een belangrijke rol in de behandeling van zware benen. De doorstroming wordt neurologisch gereguleerd vanuit de wervelzuil met zijn relaties tot het centrale zenuwstelsel. Bepaalde gebieden van de wervelzuil zijn van groot belang en zullen met de juiste technieken worden behandeld. Vooral de zone ter hoogte van de overgang borstwervels en lendenwervels zijn belangrijk voor de regio van de benen. Ook na een operatie aan spataders kun je bij ons terecht. 


Whiplash

Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Het gaat om een beweging naar voor, naar achter en/of naar opzij. Als de klachten blijven aanhouden en structurele problemen werden uitgesloten, is het zinvol een osteopaat te raadplegen. Ook wanneer er weinig of geen klachten zijn is een behandeling aan te raden want het is bekend dat na een whiplash klachten pas maanden of jaren later tot uiting komen (bijvoorbeeld: vroegtijdige artrose van de halswervels). De osteopaat onderzoekt de bewegelijkheid van verschillende structuren die deelnamen aan het zweepslagtrauma. Dit beperkt zich niet tot de hals alleen, ook heel wat andere structuren worden onderzocht: de halsspieren en fascia’s, de schouderregio, de schedelbasis, de borstkas, het middenrif, het heiligbeen enz. De behandeling is zeer zacht, manipulatie of ‘kraken’ is zelden aan de orde.


Hoofdpijn

Om de oorzaken van acute of langdurende hoofdpijn helder in beeld te krijgen, moet een klassieke diagnose gesteld worden. Indien er geen structurele oorzaak te vinden is (vb ruimte – innemende processen, ziektes t.h.v. neus/keel/oren,…) wordt het voor de patiënt vaak problematisch. De hoofdpijn wordt dan al snel als psychisch gekenmerkt en meestal geeft men ‘stress’ de schuld. Zonder twijfel speelt de psyche een grote rol bij hoofdpijn, maar de klinische bevinding kan zich ergens anders uiten:

 
→ Circulatie: Soms zijn de veneuze bloedafvoer en de lymfatische afvoer verstoord, wat tot een drukstijging in de schedel leidt. Klachten en pijnen kunnen daarvan het gevolg zijn.
→ Trauma’s: val of stoot op het hoofd, o.a. whiplash, maar ook een ongeval waarbij het heiligbeen of het stuitje bij betrokken is, kan hoofdpijn veroorzaken.
→ Een foutieve lichaamshouding kan zorgen voor een voortdurende spanning van bepaalde nekspieren. De aangespannen spieren drukken op bloedvaten en reduceren zo de doorstroming wat kan leiden tot hoofdpijn.
→ Gebit: Een beetfout beïnvloedt niet alleen de kauwprestatie, maar kan ook hoofdpijn veroorzaken. Bij het dragen van een beugel worden de tanden en kiezen gedwongen hun correcte positie in te nemen. Hoofdpijn kan daardoor ontstaan.
→ Inwendige organen: organen kunnen indirect hoofdpijn veroorzaken. Vb. wanneer de ontgiftende werking van de lever en de galblaas onvoldoende is, kunnen gifstoffen de hersenweefsels bereiken.


 
Reflux

In eerste instantie moet vastgesteld worden of het probleem structureel of functioneel is. Bij een structureel probleem is er schade aan de betrokken structuren en moet hulp door de arts/specialist ingeschakeld worden. Indien de structuur intact is, is osteopathie aangewezen. De osteopaat zal proberen de functionele stoornis te herstellen door de beweeglijkheid rond maag en de slokdarm te verbeteren (middenrif en omliggende weke delen, wervelzuil, borstbeen en ribben, rektechnieken op de slokdarm zelf, hals- en nekregio...). Hiernaast worden voedingsadviezen gegeven.


Spastisch colon of prikkelbare darm

Buikpijn, een opgeblazen gevoel, hevige krampen, om de haverklap naar het toilet moeten of helemaal niet ... Velen zullen deze symptomen herkennen. Ongeveer een op de vijf mensen heeft last van een prikkelbare of spastische darm. Het treft vooral twintigers en dubbel zoveel vrouwen als mannen. Wie met deze aandoening kampt, vermijdt vaak activiteiten zoals werk, reizen, sociale interactie, sporten en bepaalde voedingsmiddelen. Een prikkelbare darm is één van de problemen bij uitstek voor de osteopathie. De oorzaken variëren van bewegingsverlies van de darm (na een operatie, ontsteking of valpartij) tot blokkeringen in het bekken, de wervelkolom of de schedel (neurologisch link) tot belemmeringen in de doorbloeding richting de darm. De osteopaat is er ook voor opgeleid voedingsadvies te geven.


CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom)

Of de osteopaat een patiënt met CVS kan helpen, hangt af van de oorzaak of de aanleiding van CVS. Algemeen wordt aangenomen dat CVS gepaard gaat met een virusinfectie zoals griep (vandaar ook de benaming post-viraal syndroom) waarvan de patiënt niet ten volle geneest. Waarom? Dat blijft een open vraag. Wel wordt meer een meer duidelijk dat deze toestand het gevolg is van een totale functionele ondermijning van de vitale lichaamscapaciteit. Osteopathie kan bijdragen aan een algemene, totale verbetering van de functies van het lichaam, zodat de vitale functiecapaciteit optimaliseert. Zo krijgt de patiënt een beter gevoel en meer energie. Dat kan helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Gewoonlijk zal de osteopaat ook aanbevelingen over voeding en leefgewoonten geven.