Osteopathie R. Parrein

Menu Sluiten

Osteopathie R. Parrein

Korte Kouter 2
8970 Poperinge

Tel 057 30 10 20
enkel op afspraak

info@osteopaatpoperinge.be

Osteopathie bij zwangerschap

Mogelijk behandelbare klachten, lage rugklachten , bekkeninstabiliteit, uitstraling in de benen (zwangerschapischias), zware benen, pijn tussen de schouderbladen , nekklachten , hoofdpijn, reflux, aanhoudende misselijkheid, obstipatie en verteringsklachten ,incontinentieklachten ,beklemmend gevoel en problemen met ademhalen, problemen bij het geven van borstvoeding.

 
Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee ondermeer op hormonaal, fysisch en psychisch vlak. Deze veranderingen en de aanwezigheid van het nieuw leven vragen een specifieke aanpak bij klachten tijdens en ook na de zwangerschap.
 
Voor u zwanger bent kan u al bij een osteopaat terecht. Reeds aanwezige klachten kunnen verholpen worden en de rest van het lichaam wordt voorbereid om de zwangerschap in alle rust te beginnen en om optimaal ervan te kunnen genieten. Wanneer het moeilijk is om zwanger te worden kan u in bepaalde gevallen ook bij een osteopaat terecht. Dit alleen wanneer structurele of medische redenen uitgesloten zijn als oorzaak van het probleem. Disfuncties in relatie met de bezenuwing naar de baarmoeder en het kleine bekken toe, verminderde doorbloeding, verlies van mobiliteit in de weke delen in de regio van de baarmoeder,… kunnen verholpen worden waardoor de vitaliteit en doorbloeding van het systeem toeneemt en de kansen op bevruchting en innesteling van het vruchtje kunnen stijgen.

Zwanger zijn is zeker geen contra-indicatie voor een behandeling bij een osteopaat. Uit voorzorg wordt algemeen uiterst voorzichtig gewerkt bij de behandeling van een zwangere vrouw. Er zijn echter veel vrouwen met pijnlijke en hinderlijke klachten gedurende de zwangerschap die door een behandeling bij een osteopaat beduidend meer comfort kunnen verkrijgen. Dit geeft duidelijk minder klachten en daardoor een positievere beleving van de zwangerschap waardoor het toeleven naar de bevalling makkelijker verloopt.

Als de baby een moeilijke voorkeursligging (stuitligging bijvoorbeeld) heeft zonder een medisch structurele reden kan een behandeling bij een osteopaat zinvol zijn om ruimte te creëren in deze regio. Dit resulteert soms in een spontane draaiing. Er wordt uitgegaan van het feit dat de baby deze houding kiest om een bepaalde reden. Bij het wegnemen van beperkingen en functieverstoringen in het lichaam van de moeder kiest de baby soms spontaan een andere houding die beter is naar de bevalling toe. Een osteopaat zal echter ‘nooit’ zelf een manuele draaiïng proberen uit te voeren. Dit is exclusief het terrein van de arts in het ziekenhuis. De osteopaat creëert enkel de voorwaarden die een spontane draaiïng in de hand werken. 

Na de bevalling kunnen nog een aantal klachten opduiken tijdens het herstel van het lichaam en eventueel bij het geven van borstvoeding. Een check-up 6 weken na een bevalling is aangewezen. De verhoogde elasticiteit van het bindweefsel o.i.v. de hormonen houdt nog even aan, het is dus uitermate belangrijk vrouwen te zien na bekkeninstabiliteit!