Osteopathie R. Parrein

Menu Sluiten

Osteopathie R. Parrein

Korte Kouter 2
8970 Poperinge

Tel 057 30 10 20
enkel op afspraak

info@osteopaatpoperinge.be

Specifieke klachten

Whiplash

Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Het gaat om een beweging naar voor, naar achter en/of naar opzij. Als de klachten blijven aanhouden en structurele problemen werden uitgesloten, is het zinvol een osteopaat te raadplegen. Ook wanneer er weinig of geen klachten zijn is een behandeling aan te raden want het is bekend dat na een whiplash klachten pas maanden of jaren later tot uiting komen (bijvoorbeeld: vroegtijdige artrose van de halswervels). De osteopaat onderzoekt de bewegelijkheid van verschillende structuren die deelnamen aan het zweepslagtrauma. Dit beperkt zich niet tot de hals alleen, ook heel wat andere structuren worden onderzocht: de halsspieren en fascia’s, de schouderregio, de schedelbasis, de borstkas, het middenrif, het heiligbeen enz. De behandeling is zeer zacht, manipulatie of ‘kraken’ is zelden aan de orde.

Tennis- en golferselleboog

Over het algemeen wordt aangenomen dat de tenniselleboog en de golferselleboog veroorzaakt worden door een overbelasting van spieren en pezen door het uitvoeren en regelmatig herhalen van eenzelfde beweging. Men spreekt hier dan over RSI of Repetitieve Strain Injury. De overbelasting wordt vaak gezien bij sporters (slechts 5%) maar heeft ook grotendeels een relatie met bepaalde beroepen en huishoudelijke bezigheden. De behandeling bestaat vaak uit cortisone-injecties, ontstekingsremmers , pijnstillers, kinesitherapie en soms een operatie. De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van de elleboog zelf, maar ook deze van de omliggende structuren die een relatie hebben met de elleboogregio. Enkel voorbeelden hiervan zijn de nek, de rug tussen schouderbladen, de pols en de schouder. De behandeling bestaat erin de functie terug te geven aan de structuren die deze verloren hebben. De doorbloeding wordt geoptimaliseerd en het lichaam krijgt de kans om te genezen. Ook na een operatie kun je terecht bij ons.

Immuniteitsproblemen

Algemeen verzwakte weerstand, chronische infecties (sinusitis, keelontsteking,...), chronische luchtwegenproblematiek (bv. asthma), eczeem, allergieën

Mentale/psychische en emotionele klachten en klachten van algemeen welbevinden

Concentratieproblemen, slapeloosheid, CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), stressklachten, zich niet goed in zijn vel voelen, hyperventilatie, angsten

Zware benen

De hoofdoorzaak van zware benen zijn doorbloedingstoornissen. Vooral spataders (varices) spelen hierin een belangrijke rol. Deze aandoening is meestal het gevolg van een chronische belemmering van de bloestroom in de aders. Deze belemmering wordt veroorzaakt door een toegenomen druk, ontstaan bijvoorbeeld door de zwangerschap of chronische vaatwandvernauwing. Andere factoren zoals weinig lichaamsbeweging of obesitas (zwaarlijvigheid) kunnen ook een enorme invloed uitoefenen op de bloeddoorstroming. Overigens zijn er heel wat mensen die erfelijke aanleg hebben in de ontwikkeling van spataders. Door manipulaties, mobilisaties en rektechnieken, zal de osteopaat een betere doorstroming en voornamelijk een betere afvoer willen verkrijgen. De borstkas wordt in totaliteit geëvalueerd op beweeglijkheid. Het middenrif en de leverregio worden ook nagekeken. Deze structuren zijn uiterst belangrijk voor de veneuze circulatie. Het ganse weke delen pakket - orgaanpakket wordt nagekeken op mobiliteit. Zo kunnen bewegingsverliezen (post-operatief of functioneel) van bepaalde weke delen de doorstroming belemmeren. Ook de wervelzuil speelt een belangrijke rol in de behandeling van zware benen. De doorstroming wordt neurologisch gereguleerd vanuit de wervelzuil met zijn relaties tot het centrale zenuwstelsel. Bepaalde gebieden van de wervelzuil zijn van groot belang en zullen met de juiste technieken worden behandeld. Vooral de zone ter hoogte van de overgang borstwervels en lendenwervels zijn belangrijk voor de regio van de benen. Ook na een operatie aan spataders kun je bij ons terecht.